BÅDE LEDERE OG IT-LEVERANDØRER HAR ET ANSVAR
Vi bliver i spændingsfeltet lidt endnu. For jeg vil gerne høre mere om, hvad det går ud på. Hvad er helt konkret ledernes og ikke mindst it-leverandørens ansvar?
”Når nu vi som it-leverandør ved, at kunstig intelligens og robotics kommer, hvordan kan vi så nyttiggøre de teknologiske muligheder på en smart måde? Kan vi eksempelvis screene borgerne på baggrund af de data, vi har om dem, så vi skaber en bedre indsats? Og evner vi som offentlige arbejdsgivere at favne teknologierne og forme nye arbejdsgange, så vi ikke bare gør det, vi har gjort de sidste ti år?” svarer Lars Monrad-Gylling retorisk.
”På beskæftigelsesområdet er den grundlæggende opgave for jobcenterchefen at få flest mulige ud af offentlig forsørgelse og i arbejde, og som enhver anden leder – om du er håndværksmester eller leder et advokatkontor – så er du nødt til at være observant over for, om det er noget, du kan gøre på en bedre måde, end du gør i dag. Det er enhver arbejdsgivers forpligtelse at stille en kurant værktøjskasse til rådighed for sine medarbejdere. Jeg er ikke bekymret for, om sagsbehandlerne har de nødvendige kompetencer for at kunne tage værktøjerne i brug. Min bekymring er i virkeligheden mere, om værktøjerne kommer frem til overfladen.”
Brugerne skal være med til at drive udviklingen
Selvom et eventuelt kompetencegab ikke er individbaseret i Lars Monrad-Gyllings optik, har den enkelte bruger stadig et ansvar, mener han. For den gode medarbejder reagerer på sine omgivelser og forholder sig til, om tingene bliver gjort på den rigtige måde.
”Det er en af de dyder, man ofte møder på danske arbejdspladser, hvor vi ikke er skræmte over at sige til chefen, hvis noget kan gøres anderledes. Jeg forventer, at medarbejderne også selv er med til at drive udviklingen. Vi møder alle nye forretningsmodeller, når vi bruger netbanken eller bestiller en bog på Amazon, og kan tænke ”hov, hvorfor gør vi ikke sådan her?” Den mest detaljerede viden, vi har, kommer fra de medarbejdere, der sidder med den.”
Det samme gælder, hvis man sidder med en følelse af, at knapperne i it-systemet sidder helt forkert, eller at man skal igennem fem klik for at udføre en arbejdsgang, der burde kunne klares med et enkelt klik.
”Hvis der er noget, man som bruger er frustreret over, så ville jeg først og fremmest tage en snak med mine nærmeste kollegaer og høre, om de har det på samme måde. Og hvis man undres kollektivt, bør man henvende sig til leverandøren. Det kan jo være, at der er en god forklaring på det, men det kan også være inspiration til leverandøren. Konstruktiv kritik er det, der gør, at produktet bliver levende og udvikler sig til det bedre.”