Vidensdeling er en svær disciplin for mange virksomheder, og den foregår ofte meget tilfældigt mellem medarbejdere. I Schultz arbejder vi med at gøre viden tilgængelig og aktiv – uanset om det er lovinformation eller den interne viden, som vores kunder har brug for at få sat i system. Formålet er bl.a. at forbedre medarbejdernes mulighederne for kompetenceudvikling og reducere den tid, de bruger på at finde den rigtige information.

Hvis man vil have succes med vidensdeling og høste alle fordelene, har man brug for at sætte sin vidensdeling i system. Det kan man fx gøre med et værktøj, som understøtter struktureret videndeling og som gør det nemt for medarbejderne at arkivere og søge i informationer.

Arbejdsprocesser, afgørelser, best practice og dokumentation af organisationens arbejde kan hurtigt gå tabt, når man ikke bruger et knowledge management system. En af grundene er, at organisationen mangler understøttende processer og værktøjer, og det gør det svært at finde og identificere relevant viden. Det er som at lede efter nålen i høstakken.

Medarbejderne er ofte henvist til at søge viden på fællesdrev, i den enkelte medarbejders mailboks eller på intranettet i en mere eller mindre tilfældig struktur, som medarbejdere har større eller mindre kendskab til.

Viden skal vedligeholdes og fastholdes

Finansministeriets statusopgørelse fra april 2019 over den planlagte flytning og etablering af omkring 8.000 statslige arbejdspladser uden for København viser, at ca. 28% af medarbejdere har valgt at flytte med.

Det har betydet, at en del udflyttede organisationer har mistet en stor del af den nødvendige viden og ikke mindst mulighed for sidemandsoplæring. Læren er, at det er vigtigt at fastholde og dokumentere organisationens kompetencer og viden i en struktureret form, så den ikke går tabt.

Vores kunder bruger Schultz Vidensplatform til at sikre cirkulationen af viden i organisationen. Ved brug af et vidensdelingsværktøj opnår organisationen nemlig den gevinst, at medarbejderne bedre kan:

  • Huske, genkende og identificere relevant viden
  • Forstå, forklare og eksemplificere viden
  • Udføre og løse komplekse opgaver ud fra organisationens viden
  • Analysere, strukturere og organisere opgaverne

Alt i alt sikrer organisationen sig mulighed for succesfuldt og vellykket at udvikle medarbejdernes kvalifikationer og kompetencer på et belyst og anerkendt grundlag med udgangspunkt i organisationens virke og formål. I sidste ende giver det en stor grad af medarbejdertilfredshed, effektivitet i opgavevaretagelsen, kvalitet i arbejdet og ikke mindst sikkerhed for at arbejde med det mest opdaterede vidensgrundlag.

Læs også

Udfordringer ved implementering af IT-projekter
Mange af de udfordringer, der kan opstå i et IT-projekt, bliver tit overset, fordi de ikke omhandler IT.
Knowledge management løsning til effektiv vidensdeling og nem dokumentstyring.
Styrk vidensdelingen i jeres organisation
Schultz Vidensplatform samler organisationens viden og centrale dokumenter ét sted
Amalie Maria Hyldegaard Hansen - Vejdirektoratet
Vejdirektoratets afgørelsesportal gør vigtig viden tilgængelig for borgerne
Hvordan laver man effektiv vidensdeling mellem myndighed og borger? Det har Vejdirektoratet svaret på