En guide betyder at vise vej. Schultz’ guider hjælper landets sagsbehandlere og deres ledere med at finde vej igennem junglen af love og regler. Vi har talt med brugere i tre kommuner om, hvordan guiderne skaber tryghed, når de træffer de afgørelser, der har så stor betydning for mange borgeres liv.

2. maj 2023

Af Mette Marie Callesen, chefredaktør, Schultz

I Schultz laver vi guider til loven. Guiderne findes i det landsdækkende lovinformationsprodukt Kommunekoncept, der dækker alle forvaltningsområder. Guiderne bliver udarbejdet til landets vigtige sagsbehandlere, der hver dag skal afgøre stimer af svære sager i et højt tempo.

Selv om Schultz’ guider handler om loven, handler de faktisk også om livet. Om retfærdighed. Og om retssikkerhed. For sagsbehandlere bruger guiderne til at træffe valg og afgørelser, der har en kolossal betydning for mange borgeres liv: Får jeg støtte til mit handicappede barn? Får jeg de sygedagpenge, der gør, at jeg kan have et arbejde? Eller får jeg den førtidspension, der gør, at jeg kan få lov at være i fred?

De afgørelser, de sager og de liv, som Schultz’ guider er med til at påvirke, er aldrig for sjov. Tværtimod kan deres udfald føles som liv og død for borgerne, og de skal kunne stole på, at afgørelserne er truffet på et oplyst og rigtigt grundlag.

Vi skyder genvej med guiderne
”Jeg har brugt Schultz i hele mit arbejdsliv. Guiderne tuner mig ind på den rigtige vej. De er mit opslagsværk og min gode sparring. Jeg får en forklaring på principmeddelelserne, og mine faglige vurderinger bliver understøttet – guiderne er min tro væbner i svære sager.”

Ordene er Britta Baks. Hun er faglig konsulent på sygedagpengeområdet i Hjørring Kommune. Når vi taler med vores brugere, er alle enige om, at lovgivningen er kolossal og kompleks. Og den kan være svært at finde rundt i for almindelige mennesker – også for fagfolk. Derfor laver Schultz guider. Og en guide viser vej.

En anden og flittig bruger af Schultz’ guider er Chalotte Nedergaard, som er afdelingsleder for Borgerservice i Struer Kommune:

”Jeg bruger de fagspecifikke guider om forsørgelse og enkeltydelser meget. Jeg bruger dem til ledelsestilsyn og til at træffe afgørelser, så jeg ved, at betingelserne er opfyldt.”

I Schultz´ fagredaktion bliver der udarbejdet guider, der hjælper sagsbehandlerne med at finde den hurtigste vej gennem junglen af love og regler. I guiderne afgrænser Schultz’ fagspecialister emnerne, sorterer i informationer og tilfører struktur og overblik, så sagsbehandlerne finder den lige vej til det, de skal bruge. Som Chalotte Nedergaard formulerer det:

”Når man har en guide, behøver man ikke læse alle paragrafferne igennem. I guiden kan jeg gå direkte ind og se, om en borger fx har ret til en ydelse. Det er nemmere, det er afgrænset, og jeg bliver hjulpet videre med de lovhenvisningsafsnit, der altid er i guiderne. Jeg kan regne med, at jeg finder alle relevante principmeddelelser, bekendtgørelser eller praksis og domme. Alt bliver serveret i guiden.”

”Jeg har brugt Schultz i hele mit arbejdsliv. Guiderne tuner mig ind på den rigtige vej. De er mit opslagsværk og min gode sparring. Jeg får en forklaring på principmeddelelserne, og mine faglige vurderinger bliver understøttet – guiderne er min tro væbner i svære sager.”

Britta Bak, Faglig konsulent, Hjørring Kommune

Britta Bak deler tilliden til guiderne. I Hjørring bliver det forventet, at alle medarbejdere har læst guiderne om sygedagpenge. Der er både nye og garvede medarbejdere, og der er stor forskel på deres viden, og hvor de har den fra. Derfor er guiderne deres fælles grundlag og udgangspunkt:

”Principmeddelelserne og de mange begreber kan være tvetydige og svære at forstå. Derfor starter vi med guiderne - de er nemmere at forstå end vejledningerne og lovgivningen. De er gode, fordi de netop ikke er en facitliste, men vores guideline, der understøtter og kvalificerer vores arbejde.”

Ligesom Chalotte Nedergaard fremhæver Britta Bak guidernes henvisninger:

”Teksten er altid understøttet af lovhenvisninger i guiden. Man kan stole på dokumentationen. Man føler sig tryg.”

Maiken Skalborg Schmidt, der er myndighedschef for Borger & Arbejdsmarked i Esbjerg Kommune, supplerer:

”Guiderne giver en hurtig indflyvning, et godt overblik og en god ramme for at finde det, vi skal bruge. De gør det let at undersøge relevant lovgivning. Vi er glade for henvisningerne i guiderne, hvor vi finder de relevante principmeddelelser. Vi skal ikke bruge krudt på at lede selv.”

Om det er brugere af guiderne eller fagspecialisterne bag, som holder mest af guiderne, er svært at sige. I hvert fald glæder de rosende ord fra tre forskellige kommuner en af Schultz’ fagspecialister Mona Walther. For netop de lovhenvisningsafsnit, man finder i enhver guide, er ikke bare et appendiks, men en vigtig disciplin, når man laver guider.

Mona forklarer, hvordan fagspecialisterne i arbejdet med guiderne gør sig umage med at skrive præcist og sortere i informationerne, så sagsbehandlerne får præcis det, der handler om det specifikke emne og ikke alt muligt andet, der forstyrrer. Det betyder også, at der ikke skal stå alt i en guide:

”Henvisningsafsnittet er sagsbehandlernes hjælp til at komme videre fx i form af en principmeddelelse. Det er også sagsbehandlernes dokumentation for, at de altid ved, hvor vi har det fra. De skal kunne regne med, at alt er korrekt og opdateret, og at alle lovhenvisninger er der – findes det, findes det her.”

”Teksten er altid understøttet af lovhenvisninger i guiden. Man kan stole på dokumentationen. Man føler sig tryg.”

Chalotte Nedergaard, afdelingsleder for Borgerservice, Struer Kommune

Når en guide bliver til

”Med en helt ny lov skal man følge meget med.”

I denne tid laver Mona Walther guider på stribe – om screening, om afdækning og om børnefaglig undersøgelse for bare at nævne nogle af dem. Det gør hun, fordi Barnets lov snart bliver til virkelighed. Barnets lov er en gigantisk reform. Så hvordan går man til værks, når ny lovgivning vælter ind? Mona Walther er i fuld gang med forberedelserne: Hvilke regler bliver ændret? Hvilke guider har vi i forvejen? Hvilke skal omskrives, og hvor skal der laves helt nye guider?

Schultz har næsten en nyhedsredaktion kørende, der hver eneste dag overvåger alle relevante kanaler. Hvor andre følger med på alt fra DR til Ekstrabladet, har fagredaktionen sine egne favoritkanaler. Vi nævner i flæng: Folketingets hjemmeside, Retsinformation, Ankestyrelsen og Høringsportalen. Selv om Schultz skam har en automatiseret overvågning af lovgivningen, bliver kanalerne tjekket flere gange dagligt af fagredaktionens jurainteresserede nyhedsjunkier - lovgivningen skal jo ud til Schultz’ brugere så hurtigt som muligt.


Vi bruger guiderne til at forberede, finde og forstå
Fagspecialisterne skal både kunne forstå og formidle svært lovstof. Ellers ville guiderne hverken blive læst eller forstået. Men guiderne bliver i den grad brugt - som oplæring, forberedelse og afgørelse af sager. For lovgivning er svært. Det er Chalotte Nedergaard meget bevidst om. Især for nye medarbejdere:

”Jeg bruger guiderne til oplæring af nye medarbejdere. Sprogligt er de meget nemmere at læse end lovgivning, så guiderne giver dem et andet syn på lovgivningen. De er ikke så fortrolige med lovgivningen, og det er nemmere og mere overskueligt med en afgrænset guide end at gå i krig med lov om aktiv socialpolitik.”

Det samme gør Hjørring Kommune. Britta Bak forklarer:

”Vi anvender typisk guiderne om uarbejdsdygtighed og revurdering til oplæring af nye medarbejdere. Guiderne formidler en sagsproces, og de er skrevet på et dansk, så alle kan forstå dem.”

Myndighedschef Maiken Skalborg Schmidt tilslutter sig rosen til guidernes formidling:

”Guiderne er nemme at forstå. Over- og underskrifter er gode og sigende og hjælper os med at finde rundt. Vi bruger altid guiderne, når vi skal træffe afgørelser.”

Chalotte Nedergaard bruger også guiderne som forberedelse og læring på teammøder. Inden deres møder sender hun en relevant guide til teamet, som skal læses. På selve mødet tager teamet udgangspunkt i guiden i forhold til, hvad de skal være opmærksomme på, når en afgørelse skal træffes i en sag: Er betingelserne fx opfyldt for, at en borger får enkeltydelser?

Brugen af guiderne sikrer den lovmedholdelighed, som er så afgørende for at undgå klagesager og fejl i sagsbehandlingen, som gør ondt på både borgere og kommuner.

At forstå og forklare ny lovgivning er en større efterforskning og et stort juridisk arbejde. Og det er ikke kun regler, der bliver ændret i Barnets lov. Det er også formuleringer, ord og begreber, der skal afspejle et tidssvarende børnesyn. Så Mona Walther orienterer sig også i lovbemærkningerne for at udforske lovens formål og hensigt:

”Når der fx står i paragraffen, at barnet så vidt muligt skal inddrages, hvad betyder det så? Hvor langt skal man gå med den inddragelse? Det kan man ikke altid læse ud af paragraffen, men det kan jeg finde mere om i lovbemærkningerne. Hvis jeg kan blive så klar som muligt i guiden, hjælper det sagsbehandlerne med de vanskelige vurderinger.”

Fagspecialisternes arbejde bliver da også påskønnet. Chalotte Nedergaard understreger netop Monas pointe om at formidle lovens formål:

”Guiderne indeholder gode forklaringer. Man finder ud af, hvad tanken bag lovgivningen er, og det gør det nemmere at forstå den og bruge den.”

”Guiderne indeholder gode forklaringer. Man finder ud af, hvad tanken bag lovgivningen er, og det gør det nemmere at forstå den og bruge den.

Chalotte Nedergaard, afdelingsleder for Borgerservice, Struer Kommune

Fra rødt, til gult til grønt
Guiderne er en del af Schultz’ dna. Man kan tale om arvesølvet eller måske nærmere arveguldet, for guiderne er Schultz’ guld. Et kerneprodukt af blivende værdi, som både sagsbehandlerne og fagspecialisterne kerer sig om og altid vender tilbage til.

Guiderne er også en del af sagsbehandlernes faglige opkvalificering og kompetenceudvikling, som ligger Schultz så meget på sinde. Den opgave bidrager både guiderne og det øvrige indhold i Schultz Kommunekoncept til. Det samme gør en af Schultz’ nyere opfindelser onlineplatformen Campus til faglig opkvalificering og kompetenceudvikling, som en række kommuner har taget til sig.

Schultz arbejder altid med at udvikle og videreudvikle platforme, der skaber sammenhæng mellem kommunernes faglige behov. Og uanset hvilket produkt vi taler om i Schultz, er formålet det samme: Schultz’ brugere skal kunne gå den lige vej gennem junglen af love og regler. Men også den rigtige vej, den lovlige vej. Så Schultz forsøger at rydde vejen for forhindringer. Schultz sørger for, at der er adgang til den korrekte lovgivning. Schultz forklarer de svære regler, så brugerne er lige så trygge, som når de går over for grønt. Lovgivningen er svær, men nødvendig. Så selv om vi ikke kan love guld og grønne skove, tør vi godt sige, at vores guider er guld og grønne love.

Det skal du vide om Schultz’ guider i Kommunekoncept

  • Guiderne er altid opdaterede, så du arbejder med gældende lovgivning.
  • Guiderne oversætter lovinformationer.
  • Guiderne beskriver et emne eller en regel.
  • Guiderne hjælper med at forstå, forklare og skabe overblik over reglerne.
  • Guiderne er en hjælp til sagsbehandlere, fagkoordinatorer, faglige konsulenter og deres ledere.
  • Guiderne hjælper med korrekt sagsbehandling.
  • Guiderne hjælper med at træffe korrekte afgørelser på det rigtige lovgrundlag.
  • Guiderne samler alle relevante regler, forarbejder, principmeddelelser og domme.
  • Guiderne indeholder alle lovhenvisninger, så sagsbehandleren kan komme videre.
  • Guiderne samler al information og baggrundsviden et sted.
  • Guiderne er skrevet af fagspecialisterne i Schultz’ fagredaktion.

Det skal du vide om Schultz Kommunekoncept

Schultz’ guider bor i Kommunekoncept. Med Schultz Kommunekoncept har brugerne adgang til opdateret lovinformation og relevante juridiske dokumenter med guider, der formidler og oversætter loven, så de er klædt på til at træffe korrekte afgørelser - alt sammen samlet ét sted. Med Schultz Kommunekoncept får brugerne:

  • Opdateret lovgivning i form af juridiske dokumenter
  • Guider, der forklarer regler og praksis i et let tilgængeligt sprog
  • Afgørelser fra Ankestyrelsen, klagenævn og domstole
  • Overenskomster og KL's budgetvejledning
  • Overbliksmateriale i form af skemaer og faglige videoer
  • Kommunens Interne Regler som en integreret del af Schultz Kommunekoncept
  • Schultz Kommunekoncept dækker alle forvaltninger i kommunen.

Læs mere om Schultz Kommunekoncept her.

Læs lignende artikler om fagredaktionen

Siri - Fagredaktionen
Mine medarbejdere leverer no bullshit – bag om fagredaktionen
Få indblik i, hvordan fagredaktionen i Schultz arbejder med lovinformation
Mona Walther Portræt - Fagredaktionen
Jeg hepper på sagsbehandlerne – bag om fagredaktionen
Mød Mona Walther, der er fagspecialist på Lovguide Socialforvaltning