Det samme gør Hjørring Kommune. Britta Bak forklarer:
”Vi anvender typisk guiderne om uarbejdsdygtighed og revurdering til oplæring af nye medarbejdere. Guiderne formidler en sagsproces, og de er skrevet på et dansk, så alle kan forstå dem.”
Myndighedschef Maiken Skalborg Schmidt tilslutter sig rosen til guidernes formidling:
”Guiderne er nemme at forstå. Over- og underskrifter er gode og sigende og hjælper os med at finde rundt. Vi bruger altid guiderne, når vi skal træffe afgørelser.”
Chalotte Nedergaard bruger også guiderne som forberedelse og læring på teammøder. Inden deres møder sender hun en relevant guide til teamet, som skal læses. På selve mødet tager teamet udgangspunkt i guiden i forhold til, hvad de skal være opmærksomme på, når en afgørelse skal træffes i en sag: Er betingelserne fx opfyldt for, at en borger får enkeltydelser?
Brugen af guiderne sikrer den lovmedholdelighed, som er så afgørende for at undgå klagesager og fejl i sagsbehandlingen, som gør ondt på både borgere og kommuner.
At forstå og forklare ny lovgivning er en større efterforskning og et stort juridisk arbejde. Og det er ikke kun regler, der bliver ændret i Barnets lov. Det er også formuleringer, ord og begreber, der skal afspejle et tidssvarende børnesyn. Så Mona Walther orienterer sig også i lovbemærkningerne for at udforske lovens formål og hensigt:
”Når der fx står i paragraffen, at barnet så vidt muligt skal inddrages, hvad betyder det så? Hvor langt skal man gå med den inddragelse? Det kan man ikke altid læse ud af paragraffen, men det kan jeg finde mere om i lovbemærkningerne. Hvis jeg kan blive så klar som muligt i guiden, hjælper det sagsbehandlerne med de vanskelige vurderinger.”
Fagspecialisternes arbejde bliver da også påskønnet. Chalotte Nedergaard understreger netop Monas pointe om at formidle lovens formål:
”Guiderne indeholder gode forklaringer. Man finder ud af, hvad tanken bag lovgivningen er, og det gør det nemmere at forstå den og bruge den.”